Bayat Gazetesi - Bayat Haber Sitesi
HV
03 MAYIS Cuma 15:08

Afyon genelinde tarımsal arazilerde fare popülasyonu hızla artıyor

Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesin başta olmak üzere, birçok ilçe köy ve beldenin tarım arazileri, fareler ve böceklerin istilası altında. Bu durum, çiftçileri ilaçlama yöntemleriyle mücadele etmeye zorluyor.

BAYAT HABER
Giriş Tarihi : 16-02-2024 01:22   Güncelleme : 16-02-2024 02:32
Afyon genelinde tarımsal arazilerde fare popülasyonu hızla artıyor

Sandıklı ilçesi merkezi ve çevresindeki arpa ve buğday tarlaları başta olmak üzere tarım arazileri, farelerin yuvası haline gelmiş durumda. Fareler, hububatları ve köklerini yiyerek ciddi zararlara neden oluyor.

Bu Farelerin üreme hızı çok, çok hızlıdır.

Dişileri her ay doğurma gücüne sahiptirler. yılda 4-6 doğum yaparlar ve her doğumda en çok 9, ortalama 5-6 yavru verirler


Bayat ilçesinde de tarla farelerinin sayısında hızlı arttış var.

Üreticiler, piyasada uygun ilaç bulamadıklarını ve çaresiz kaldıklarını belirtiyorlar. Ziraat odasından temin ettikleri sisleme makinesi yardımıyla fare yuvalarına ilaçlı mazot ve su karışımı püskürterek mücadele etmeye çalışıyorlar.

Çiftçilerin Talepleri

Tarım arazilerinin fare ve böcek istilasından kurtulması için çiftçiler, yetkililerden yardım talep ediyorlar. Farelerin hızlı üreme potansiyeli nedeniyle mücadelenin toplu olarak yapılması gerektiğini vurguluyorlar.

Ballık Köyü Muhtarı Hasan Çatalpınar, farelerin ekonomik olarak ciddi zararlara yol açtığını belirterek, ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden fare ve böceklerle mücadele için çözüm üretilmesini beklediklerini ifade etti.

İlçedeki farklı köy ve beldelerdeki tarım arazilerinde ilaçlama çalışmalarının devam edeceği belirtiliyor.


Zararlı Tarla Fareleriyle Nasıl Mücadele Edilir?

Tarla fareleriyle mücadele etmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  1. Temizlik: Tarla farelerinin yiyecek ve barınak bulmalarını engellemek için tarlanızı düzenli olarak temiz tutun. Döküntüleri, yem artıklarını ve çöpleri temizleyin. Özellikle açıkta bırakılmış yiyecekleri hızlı bir şekilde toplayın.

  2. Barınakları Kaldırma: Tarla fareleri çalılar, otlar, ahşap yığınları ve çalılıklar gibi barınak olarak kullanabilecekleri alanlarda gizlenebilirler. Bu tür düzenlemeleri azaltarak farelerin barınma alanlarını ortadan kaldırın.

  3. Çit ve Engeller: Tarımsal alanları korumak için çitler veya engeller kullanabilirsiniz. Tarla farelerinin bahçenize girmelerini engelleyecek sağlam bir çit yapın. Çitin alt kısmını da gömerek farelerin altından geçmelerini önleyin.

  4. Kapanlar ve Tuzaklar: Tarla farelerini yakalamak için kapanlar veya tuzaklar kullanabilirsiniz. Canlı kapanlar, fareleri canlı yakalar ve başka bir yere salmanızı sağlar. Ölü kapanlar ise fareleri öldürür. Herhangi bir kapan veya tuzak kullanırken yerel düzenlemelere uyduğunuzdan emin olun.

  5. Fare İlacı: Zararlı bir fare popülasyonuyla başa çıkmak için kimyasal fare ilaçları kullanabilirsiniz. Bunları kullanmadan önce paket üzerindeki talimatlara dikkatlice uyun ve güvenlik önlemlerini okuyun.

  6. Profesyonel Yardım: Fare sorunu büyükse veya diğer mücadele yöntemleri etkili olmazsa, bir fare kontrol şirketinden profesyonel yardım almayı düşünebilirsiniz. Uzmanlar size en iyi fare kontrol stratejilerini önerebilirler.

Tarla fareleriyle mücadele etmek uzun sürebilir ve sabır gerektirebilir. Düzenli olarak bu önlemleri uygulayarak fare popülasyonunu kontrol altında tutabilirsiniz.

Bayat GazetesiBayat Gazetesi

Afyonkarahisar, Bayat Gazetesi

YORUMLAR